De Paști. Săptămâna Patimilor
Semnificația zilei de Sâmbătă
Sfânta și Marea Sâmbătă, cunoscută și ca Sâmbăta Mare, este ziua care marchează sfârșitul Săptămânii Patimilor și pregătește trecerea la bucuria Învierii Domnului. Această zi este plină de profunzime spirituală și simbolism, fiind un moment de liniște și reflecție, în care Biserica stă în așteptarea triumfală a Învierii.
Sâmbăta Mare comemorează ziua în care trupul lui Hristos a rămas în mormânt, iar sufletul Său, conform credinței creștine, coboară la iad pentru a elibera sufletele drepților așteptând mântuirea. Aceasta este cunoscută ca “Coborârea la iad”, un act prin care Hristos distruge puterea morții și a iadului, eliberând și deschizând porțile raiului pentru cei drepți care au murit înainte de venirea Sa.
Taina Sâmbetei celei Mari este redată în Sinaxarul acestei zile astfel: „În mormânt cu trupul, în iad cu sufletul ca un Dumnezeu, în rai cu tâlharul și pe tron împreuna cu Tatăl și cu Duhul ai fost, toate umplându-le, Acela ce ești necuprins Hristoase, Dumnezeule!”. Fiul lui Dumnezeu care s-a făcut Om pentru mântuirea noastră, nu s-a despărțit de trupul Său din mormânt și nici de sufletul Său coborât la iad. – doxologia.ro
Slujba Învierii începe de obicei la miezul nopții, când lumina sfântă este primită și răspândită între credincioși, simbolizând lumina lui Hristos care învinge întunericul morții. Această lumină este dusă acasă de credincioși, menținându-se aprinsă pentru a aduce binecuvântare în casele lor.
Sfânta Lumină este adusă de la Ierusalim în seara zilei de sâmbătă, 4 mai 2024, de către părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, şi este oferită delegaţilor eparhiilor Patriarhiei Române prezenți la Aeroportul Internaţional „Otopeni”.
Sursa: doxologia.ro
Partajează acest conținut:
Publică comentariul